Jakob har Hirtshals i blodet og sommerhus på Kragestien

Artikel i Nordsøposten 26. juli 2022

Jakob Axel Nielsens familiekrønike er historien om, hvor befriende let og godt det er at slå rødder i sandet omkring havnebyen Hirtshals, samt om lysten til politik og indflydelse også i Folketinget.

af Niels Skipper

Jakob Axel Nielsen er egentlig født syd for Limfjorden den 12. april 1967 og opvokset i Hadsund. Altså har den tidligere minister for en overfladisk betragtning ikke umiddelbart nogen tilknytning til det nordvestlige Vendsyssel.

Her er det imidlertid, at den familiære krønike kommer ind i billedet og bliver rigtig interessant. Jakobs farfar er nemlig forhenværende socialdemokratisk folketingsmedlem fra 1953 til 1973 og justitsminister i 6 år under Krag og den første af regeringerne med Anker Jørgensen.

– Han var som jeg og min far advokat. Alle med møderet for Højesteret. Min farfar var i mange år formand for danske auktionsmestre. Han købte i 1946 en meget stor grund på Kragestien og opførte hurtigt et lille hus, der kunne rumme ham, min farmor og deres fire børn, hvoraf min far er den ældste, født som han er i 1934. I 1953 opførte de et lidt større hus, og det gamle, der ikke var større end 20 kvadratmeter, blev omdannet til soveværelse, bad og et skur, fortæller Jakob Axel Nielsen.

Mange kender ham nok i forvejen som forhenværende folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti fra 2005 til 2010. I den relativt korte periode opnåede han faktisk at blive minister for transport og energi fra den 12. september 2007 til 23. november samme år og dernæst minister for sundhed og forebyggelse fra den 23. november 2007 til den 23. februar 2010.

– Jeg kom hvert år til Hirtshals, og vi børn sov i telt i en klitgryde, der var på grunden, mens de voksne havde det også dengang lille hus, der kun bestod af en lille stue, et meget lille køkken og en større spisestue, hvor vi alle, og det var mange, kunne sidde og spise. Vi var derfor mange fætre og kusiner, som fik en livslang forbindelse med hinanden via de skønne somre i Hirtshals, uddyber Jakob Axel Nielsen.

I 1975 udstykkede hans farfar og farmor deres grund og tilbød den nye grund til alle deres fire børn. To sagde ja tak. Det var Jakobs far og hans lillesøster Gitte, som var gift med Jørgen Flindt Pedersen, der også fik Hirtshals i blodet og altid stemte for fisk til aftensmad.

– Vi fik først køleskab i det gamle hus, da det nye blev bygget i 1975, så indtil da havde vi gravet et stort hul i klitten og foret det med flamingo. Hver anden eller tredje dag hentede vi is i et stort stålkar, som vi stillede bag i min farfars ministerbil. Dengang måtte man godt bruge den privat. Det måtte man ikke i min ministertid. Isen blev hentet på et af havnens isværker. Der var vores køleskab, forklarer den tidligere minister.

– Huset fra 1975 på Krageklit 23 har jeg boet i gennem mange sommerferier, påskeferier og efterårsferier. Om sommeren tog vi ned på Notkajen sent om aftenen og så de store notbåde komme ind og losse. Vi stod også tidligt op og var tilskuere på auktionerne om morgenen. Jeg fik virkelig Hirtshals i blodet og husker byen og dens udvikling fra starten af 70’erne og frem til nu, uddyber Jakob.

– For cirka 6 år siden solgte min faster huset på Krageklit og for første gang siden 1946 havde vi i familien ikke et hus ved Tornby Strand. For omkring 4 år siden sad jeg så i en bil i vaskehallen, hvor jeg bor, og så på min telefon, at Kragestien 10 var til salg. Min kone og jeg kørte straks herop. Jeg faldt i snak med naboerne, mens min kone og nogle af børnene gik til stranden. På vej tilbage lige op af grundgrænsen til Kragestien 10 så de en bænk. Tornby Turistforening har nemlig i området sat en del bænke og placeret et lille skilt med navnet på en person, som har betyder noget for området. Tilfældet ville, at der på bænken lige foran det hus, der gik hen og blev vores, står Familien K. Axel Nielsen, forklarer Jakob.

Jakob Axel
Jakob på terrassen ved sommerhuset på Kragestien.

– Det er dejligt igen at have et hus, hvor vi kan tilbringe tid og gode aftener på terrassen og se ud over havet. Jeg selv er nu 55 år. Far til 4, som er Kathrine på 28 år, som er læge og mor til Johanne på 19 måneder. Kathrine skal føde en dreng til oktober. Hun lever sammen Esben, som også er læge. Laura på 25 år er advokatfuldmægtig og lever sammen med helikopterpiloten Andreas. Clara Christine på 13 år går i skole i Aalborg, mens Anders er 11 år og går i skole i Aalborg.

Jakob Axel Nielsen er selv gift med skolelærer Mette Due Nielsen. De mødtes, da han tilbage i 2005 satte sit rækkehus i Aalborg til salg. Mette købte det, men Folketinget var langsomme til at flytte hans IT opkobling, så han kom hos hende og tappede mails. De blev gift i 2008. Parret bor nu i Hasseris i Aalborg.

– Jeg er uddannet jurist og har været advokat for nogle af fiskeeksportørerne i Hirtshals. Folk som jeg stadig har kontakt til på venskabeligt grundlag. De seneste 11 år har jeg været direktør i en privat virksomhed. Et enkelt år i Aleris Privathospitalet og godt 10 år i CALUM ejendomsudvikling.

– Jeg brænder for politik og har lysten til at forbedre og ændre, og jeg mener, jeg har viden og energi til at forandre til det bedre. Jeg synes selv, jeg med cirka 23 års erhvervserfaring både som advokat og direktør i private virksomheder har en indsigt i, hvordan reglerne fra Folketinget virker og rammer det virkelige liv, slutter Jakob Axel Nielsen på terrassen foran sommerhuset på Kragestien

Artiklen kan også læses på Nordsøposten.dk her