VALG 22: Et maraton med et overdrevet personfokus

Indlæg på Nordjyske den 28. oktober 2022

Valget er lige om hjørnet. Vi kandidater er ved at være inde på de sidste kilometer af et maraton, for valgkampen har reelt været i gang i månedsvis. Og for de fleste af os sidder valgkampen efterhånden i benene. Når vi løfter hovedet op for at se mållinjen, spørger vi os selv, om det egentlig har været et godt løb. Handler valgkampen om de vigtige og samfundskritiske emner, eller har det været et langt løb, som ikke rigtig fører nogen vegne?

Svaret er ja til det første, for vi taler om de vigtige emner som fx den farlige inflation og om, hvordan vi hjælper danskerne igennem krisen uden uoprettelige skader – og uden at puste yderligere til inflationen, for det er der en indbygget risiko for. Vi taler heldigvis også meget om vores sundhedsvæsen, som for alvor er langt bagud i løbet. Og vi taler om klimaet.

Men for at være helt ærlig, så handler valgkampen også utrolig meget om nogle få personer. Det minder nogle gange om en omgang fredagsunderholdning, hvor persongalleriet er det afgørende. Hvordan klarer Inger sig mod Mette? Hvad vil Lars egentlig? Kan Alex holde pusten?

TV 2 News og flere andre medier er mere fyldt med politiske analyser om taktik, og hvad der sker efter valget, end om hvad politikerne egentlig vil udrette, hvis de bliver (gen)valgt. Er det sundt?

Nej. Det er usundt for vores demokrati, når substansen på den måde glider ud til fordel for persongalleriet, hvor spændende det end kan være. De politiske journalisters opgave bør være at formidle, men de er endt som meget (ikke vigtige men) betydende aktører. Og de udlægger valgkampens gange ud fra et ønske om at skabe (kunstige) konflikter, så de selv har noget at tale om i næste uge, og få bekræftet deres egen evne til at forudsige ting.

Som politiker holder jeg selv normalt meget af de politiske analyser, for selvfølgelig er der også nogle kommentatorer, der rammer rigtigt. De dygtige. Men det er kammet over med personsnakken og bliver skadeligt, når de er bestemmende for, hvilken retning borgerne skal bevæge sig i.

Hvad blev der af Danmarks måske største politiske problem, nemlig manglen på arbejdskraft, der truer vores velstand og velfærdssamfund? Det taler vi ikke meget om her i valgkampen, for det har ikke den rette tiltrækningskraft for analytikerne. Lad os få de sidste kilometer i benene og gøre det til en valgkamp, der virkelig betyder noget.