Aktiv erhvervsmand vender tilbage til politik

Artikel på BygTek.dk

23/5/2022

Af Dan Bjerring

I en tid, hvor fremtrædende politikere nærmest står i kø for at skifte til det private erhvervsliv, vælger den tidligere minister Jakob Axel Nielsen, der i dag er direktør i ejendomsselskabet Calum, at gå den anden vej

Han forlod Folketinget efter en ret kometagtig politisk karriere til fordel for en direktørpost i det private erhvervsliv.

Siden 2012 har han været administrerende direktør for Ejendomsselskabet Calum, men nu har han besluttet at forsøge et comeback til dansk politik.

Navnet er Jakob Axel Nielsen, og han er, om man så må sige, lidt ’miljøskadet’ af sin familiebaggrund, idet hans farfar, K. Axel Nielsen, var justitsminister i flere socialdemokratiske regeringer under både Jens Otto Krag og Anker Jørgensen.

Læste videre end farfar
Men som Jakob Axel Nielsen selv siger det, så ’læste han videre’ end sin farfar. Hans farfar nåede kun til bogstavet A, mens Jakob Axel Nielsen nåede til C og blev folketingsmedlem og minister for de konservative, hvor han både var transport- og energiminister og sundhedsminister.

Jakob Axel Nielsen er i dag 55 år, og han har ’den politiske bacille i blodet’. Han blev valgt ind i Folketinget for De Konservative første gang 8. februar 2005, men han nedlagde sit mandat 1. november 2010, da han tiltrådte som direktør for Aleris privathospitaler, og siden 2012 har han været direktør for Ejendomsselskabet Calum.

Han er uddannet cand.jur. og har advokatbestalling med møderet for Højesteret. Den deponerede han dog, da han blev minister, men han kunne til enhver tid tage den tilbage igen ved at betale portoen for et brev til Justitsministeriet.

Noget at falde tilbage på
Hans baggrund fornægter sig ikke, og han har som politiker altid været bevidst om, at han ved at have en uddannelse at falde tilbage på også havde en integritet som blandt andet skatte- og arbejdsmarkedsordfører:

– Bølgerne gik højt på blandt andet diskussionen om efterløn, og det var ikke alle i partiet, der kunne lide, hvad jeg sagde. Der var grundlæggende konservativ opbakning, men samtidig mente nogle også, at det gav for meget ’støj på linjen’. Så jeg var ret bevidst om, at jeg havde en integritet i at kunne sige, hvad JEG syntes var rigtigt. Og jeg fornemmede også, at mange af dem, der ikke syntes, det var godt, jeg sagde tingene lige ud, inderst inde var enige, siger Jakob Axel Nielsen til BygTek.

Han understreger, at den integritet kommer af, at man har mulighed for at være uafhængig af politik, selvom man gerne vil være der:

– Hvis vælgerne ikke ville have mig, kunne jeg bare blive advokat i Aalborg. Man skal sige tingene, som man mener det, og ikke prøve at indrette sig efter, hvad man tror, vælgerne gerne vil høre. Den uafhængighed har man kun, hvis man har nogle alternativer til ’ikke at være valgt’. Derfor stod det højt på min agenda, da jeg blev minister så tidligt og også i en relativ ung alder. Selvom jeg syntes, jeg kunne tilbyde noget, som kunne gøre landet bedre, var det vigtigt for mig at fastholde den integritet, som man ikke kan have, hvis man er væk fra det virkelige liv i alt for mange år, siger Jakob Axel Nielsen.

Flyttede fokus til hovedstaden
Han slår fast, at han har været meget glad for de 11 år som direktør i det private erhvervsliv, hvor han også har kunnet bruge sin erfaring fra politik:

– Det har ikke mindst været spændende at være direktør i et velrenommeret ejendomsfirma, der bider skeer med de store i branchen. Da jeg kom til Calum i marts 2012, byggede vi blandt andet mange almene ungdomsboliger, der jo ’boomede’ i Aalborg. Men siden flyttede jeg virksomhedens fokus til hovedstadsområdet, hvor vi har bygget meget store byggerier på blandt andet Grønttorvsgrunden og Eksercerpladsen lige over for skuespilhuset. Vi har også bygget i Værløse Hørsholm og Bagsværd, forklarer han.

Jakob Axel Nielsen understreger videre, at han i sin position har haft gavn af både erfaringerne fra politik og jura.

– Man kommer ikke igennem i de offentlige systemer, hvis ikke man forstår deres måde at tænke på. Man skal være lidt gelinde og sørge for også at give noget tilbage og forstå modparten. Det gælder i al forhandling, men jeg synes især, at man kan bruge politisk erfaring, når man skal forstå, hvordan embedsmænd tænker. Man skal ikke intimidere deres integritet. Det er der mange private virksomheder, som ikke helt forstår. Embedsmænd holder meget på at være uafhængige, hvor de kan bevare deres faglighed…

Ikke for pengenes skyld
Men hvad har fået Jakob Axel Nielsen til igen at vælge den politiske vej? Først og fremmest at det er spændende, og han ser sig selv som politiker:

– Det er jo ikke for pengenes skyld, for mange politikere går faktisk ned i løn, når de bliver valgt til Folketinget. Men politik er vigtigt, og jeg synes, jeg har noget at bidrage med. I al ubeskedenhed tror jeg, at jeg kan gøre det bedre end dem, der sidder lige nu. Derfor vil jeg gerne tilbage.

Og Jakob Axel Nielsen er af den opfattelse, at der er alt for mange unge politikere, der har gjort det til en karriere at være politiker og aldrig har prøvet at være ude i den virkelige verden, inden de gik ind i politik:

– Når man er helt ung har man ikke alternativer til at være valgt og prøve noget helt andet. Så bliver det måske lidt for meget, at man tilpasser sine synspunkter til det, man tror, folk gerne vil høre, frem for hvad der skal siges. Hvis man træffer beslutninger ud fra, hvad der gavner ens karriere, frem for hvad der gavner Danmark, så går det galt. Og man forstår måske slet ikke, hvad man har med at gøre. Der er for mange procesorienterede politikere og for få resultatorienterede. Kommer man fra det private erhvervsliv, er man meget resultatorienteret. Det er det, man lever af. Det, der giver løn, siger det måske kommende folketingsmedlem.

Skal have en baggrund
Han fastlår, at det er ligegyldigt, om man er postbud, slagter, direktør eller advokat, men man skal have en baggrund, som giver nogle erfaringer, man kan bære med ind i Folketinget:

– Ellers glemmer man, hvad man er til for. Man er til for borgerne. Det er alvor, siger han.

Jakob Axel Nielsen lægger ikke skjul på, at sundhedssektoren fortsat har hans helt store interesse, og det vil også være blandt hans mærkesager, hvis han bliver valgt tilbage i Folketinget.

Men også borgernes retssikkerhed ligger ham som jurist meget på sinde:

– Det gælder retsgarantier, og der er plads til forbedring. Vi lever i et retssamfund, og det kan godt være, at det lyder kedeligt og banalt, men det er vigtigt, at nogen sikrer fagligheden. Meget faglighed er gået tabt i de unge politikere, som mener, at bare man kommunikerer, er man ovenpå. Det er ikke nok bare at kommunikere og at have en god spindoktor. Man skal også have fagligheden med, siger han.

Støjberg–sag kunne være undgået
Jakob Axel Nielsen mener eksempelvis, at Støjberg-sagen kunne være undgået, hvis man havde holdt fast i en faglighed:

– Og det ser også ud, som om minksagen er et resultat af manglende faglighed og alt for stor hurtighed. Mange journalister og sociale medier står på spring for en udtalelse, men vi må ikke glemme faglighed. Det er den, der har bragt os så langt som retssamfund, og det har i den sidste ende noget med retssikkerhed at gøre, siger han.

De sidste 11 år har Jakob Axel Nielsen gjort karriere i det private erhvervsliv, og han vil også være ’erhvervslivets stemme’ i Folketinget:

– Det er jo fra erhvervslivet, vi henter vores velstand, som er forudsætning for velfærden. Det bør man være bevidst om. Byggesektoren er en del af erhvervslivet, og der har jeg jo fået en del specielle erfaringer, som jeg kan bruge som politiker. I byggesektoren ser man krisen først og højkonjunkturen først. Vi ser de stigende priser, før andre opdager det. Vi ser, det kan være sværere og sværere at afsætte tingene, og vi er de første, der mærker de høje renter, siger han.

Umulige København
Noget af det, der ligger ham mest på sinde, er samspillet mellem den offentlige sektor og den private sektor:

– Det er byggeriet, der organiserer samspillet mellem det offentlige og private. Der er ikke bygget noget som helst, uden at der er et samspil med en kommune, som medvirker til kommuneplaner og lokalplaner. Der syntes jeg, at de små kommuner fortjener stor ros for at gå i en åben dialog med bygherrerne og være forholdsvis hurtige, mens kommuner som København fuldstændig har glemt, at de ikke er til for sig selv, men de faktisk er til for nogle borgere, siger Jakob Axel Nielsen, der mener, at den tekniske forvaltning i Københavns Kommune på mange måder er brudt sammen.

Han henviser til, at man som virksomhed under coronaen i de små kommuner kunne få fat på medarbejderne. Det modsatte var gældende i hovedstaden:

– I de små kommuner efterlod medarbejderne et telefonnummer på rådhuset. De var også med på teams møder, og man kunne godt se deres børn gå rundt bag ved, men i Københavns Kommune var det fuldstændig umuligt at finde et telefonnummer eller en e-mailadresse på noget som helst, siger han.

Statsministeren bruger løs
Og så er Jakob Axel Nielsen meget bekymret for den danske samfundsøkonomi. Mens kommunerne gennem snart 30 år har været ganske gode til at styre økonomien, gør den nuværende regering det modsatte:

– Jeg er bekymret for statens økonomi. Ved at bryde budgetloven, synes jeg, at regeringens nuværende økonomiske politik ligner noget, vi så i 1970’erne. De bruger rigtig mange penge med henvisning til, at vi har en god økonomi. Det har vi også, men dansk økonomi er god i dag, fordi Poul Schlüter indførte en økonomisk politik, som Poul Nyrup Rasmussen stod fuldstændig bag last og brast.

– Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen stod også last og brast med den politiske økonomiske linje, og Helle Thorning-Schmidt var nødt til at skrive under på, at der i hendes regeringsprogram stod, at regeringen viderefører VK-regeringens økonomiske politik i alle dets enkeltheder. Det fik De Radikale med i Helle Thornings regeringsprogram i 2011, og det gik SF og Socialdemokraterne med til at skrive under på. Men nu kommer Mette Frederiksen som den første siden Anker Jørgensen, der ikke fører en stram, ansvarlig økonomisk politik, siger Jakob Axel Nielsen.